7 tipp, amitől hatékonyabb leszel

A következő bejegyzés ezúttal egy vendég poszt, Radányi Lilitől, aki tavaly ősz óta már Dániában koptatja az iskolapadot, részmunkaidőben pedig egy dán cégnél dolgozik heti két napot.

A legtöbb ember manapság idő hiánnyal küzd és mindig több feladata van, mint ami beleférne a napjába, de sosem szabad azt mondani, hogy nincs időnk valamire.

A megoldás a jó időbeosztásban rejlik, amit nagyon könnyen el lehet sajátítani pár dolog betartásával.

1. Tartsd meg az egyensúlyt!

Az első és legfontosabb, hogy próbáljunk egyensúlyt tartani a munkánk és a szabadidőnk között, természetesen a munka mindenkinek egy kötelező dolog, azonban ha nem állítunk fel időkorlátokat és nem tartjuk be a szükséges pihenő időt a munkánk minőségére fog menni.

2. Készíts listát!

Az egyik arany szabály, hogy minden nap készítsünk egy listát, amire felírjuk, hogy mi az a dolog, amit feltétlenül meg kell oldanunk aznap és mi az, amivel még tudunk néhány napot várni. Nagyon nagy örömet fog okozni, mikor a listánkról a nap végén minden ki van húzva és boldogan, elégedetten tudunk lefeküdni aludni. Személy szerint én mindig ezt a módszert használom  a Trendhimnél és az egyetemen is, hiszen  így sosem hagyok ki semmilyen fontos teendőt és a nap végén mindig problémamentesen megyek haza. Ha valaki még nem próbálta volna ki, tegye meg, azonban fontos, hogy tudjuk a határainkat és ne írjunk fel olyan dolgokat a listára, amikről tudjuk, hogy biztosan nem férnek bele a napunkba.

3. Aludd ki magad!

A másik ami minden ember életében nagyon fontos az nem más mint az elegendő és minőségi alvás, hiszen kialvatlanul, stresszesen nem tudunk koncentrálni megfelelőn a feladatainkra. Sok ember úgy véli, hogy az alvásra szánt idő helyett is tud dolgozni, ezzel nyerve pár órát a napjához. Ez egy nagyon rossz és ártalmas módszer, hiszen minden embernek szüksége van legalább 7-8 óra alvásra ahhoz, hogy mind a testünk mind az agyunk rendesen működjön. Fontos, hogy hallgass a testedre, ha úgy érzed, hogy nagyon fáradt vagy iktass be pár óránként 5-10 perc pihenőt, amikor sétálsz egy kicsit, átmozgatod a tested és iszol egy pohár vizet.

4. Egyszerre csak egy feladatra koncentrálj!

A negyedik tanácsom, hogy egyszerre mindig csak egy feladatra koncentrálj, próbáld meg az összes zavaró tényezőt kizárni magad körül. Rakd el a telefonod, ha számítógépen dolgozol zárd be a többi weboldalt és csak arra koncentrálj, amit valóban tenned kell. Ha folyamatosan hozzányúlsz a telefonodhoz vagy valami mást nézegetsz az Interneten nem is veszed észre, de rengeteg időt veszítesz el.

Személy szerint mindig tudom nagyjából, hogy egy feladat, amit aznap meg kell oldjak nagyjából mennyi időt vesz el a napomból és próbálok mindig figyelni hogy “ne üljek” feleslegesen egy feladat fölött több órát, ha meg lehetne oldani akár fele annyi idő alatt is. Sokaknak az segít, ha “bezárják”magukat egy üres szobába, ahol csak ők vannak egyedül azzal a dologgal, ami szükséges a feladathoz.

5. Lazíts!

Amikor lejár a munkaidőd fordíts időt magadra, a családodra, barátaidra és minden olyan tevékenységre, ami feltölt téged energiával és boldoggá tesz.

6. Mozogj!

Nagyon sok tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő munkavégzés összekapcsolható a tudatos, egészséges életmóddal. A sportolás és az egészséges életmód ugyanolyan fontos egy embernek, mint az elegendő alvás, hiszen fokozza az energia szintünket és segít a koncentrációban. Akármilyen fáradtnak érzed magad a nap végén egy óra sportolás hihetetlen sok mindenben tud segíteni és sokkal jobban fogod érezni utána magad.

7. Tudd meg, hogy mikor vagy a legaktívabb!

Fontos tudnod, hogy a nap melyik periódusában vagy a legaktívabb, ilyenkor nagyon fontos kihasználni az időt, hiszen akár kétszer hatékonyabban is tudsz dolgozni ilyenkor.

Próbálkozz!

Mindenkinek ki kell próbálnia több módszert, hogy tudja, hogy mi a legkézenfekvőbb neki.

Ha ezeket a tippeket megfogadod, biztosan sokkal több időd lesz minden olyan dologra, ami fontos neked és mindig tartsd a szemed előtt a mondást, hogy ne keményen dolgozz, hanem okosan.