Az egyik legkritikusabb veszteségtípus a Lean szemléletben a túltermelés. Ez akkor következik be, amikor többet és gyorsabban termelünk, mint amennyire valójában szükség van. Ez a fajta veszteség a túlzott vagy idő előtti termelésből ered, és a legrosszabbnak számít, mert más veszteségtípusokat eredményezhet, és aláássa a folyamatos fejlődés szükségességét.
A túltermelés elfedi a hibákat
A túltermelés problémája az, hogy elfedi a hibákat. Amikor előre termelünk, nem vesszük észre, ha például egy gép leáll, és elégedetté válunk, gondolván, hogy bőven van időnk megoldani a problémákat. A túltermelés során szükségtelenül kötjük le az elérhető erőforrásokat, legyen az anyag, emberi vagy gépi kapacitás.
A túltermelés szükségtelen készleteket eredményez
A túltermelés szükségtelen készletekhez vezet, mert a termelés megelőzi a keresletet. Ez általában a “minden eshetőségre” gondolkodásmódból ered, és sokan azt hiszik, hogy a készletek vagy eszközök értékkel bírnak, de valójában értékük gyakran alacsony, vagy egyáltalán nincs értékük.
A túltermelés és a túlfeldolgozás közötti különbség
Míg a túlfeldolgozás azt jelenti, hogy túl sok időt, pénzt, energiát és egyéb erőforrásokat költünk egyetlen feladatra, a túltermelés azt jelenti, hogy túl sokat és túl gyorsan teszünk, anélkül, hogy megbizonyosodnánk róla, hogy ezek az intézkedések értéket hoznak vagy szükségesek.
Mindennapi példák a túltermelés veszteségére
Az irodában:
- Több információ létrehozása, mint amit a belső vagy külső ügyfelek igényelnek.
- Jelentések készítése, amelyeket senki sem kér.
- Felesleges másolatok készítése, mindenre felkészülve.
A személyes életben:
- Olyan dolgok tanulása, amelyekre nincs szükséged, csak azért, mert egyszer hasznosak lehetnek.
- Könyvek vásárlása, amelyeket soha nem olvasol el.
- A kamra túlkészletezése, ami élelmiszer-pazarláshoz vezet.
Egy klasszikus példa a túltermelés veszteségére, amikor nagy mennyiségben vásárolunk élelmiszert, abban a hitben, hogy szükségünk lesz rájuk a jövőben, de végül kidobjuk őket, mert lejár a szavatosságuk, mielőtt felhasználnánk.
Tippek a túltermelés veszteségének csökkentésére
Megszüntetés:
- Azonosítsd azokat az elemeket, amelyekre nincs szükséged, és kerüld el a vásárlásukat.
- Készíts listát azokról a dolgokról, amiket feltétlenül meg kell vásárolnod, hogy elkerüld a túlköltekezést és a túltermelést.
- Próbáld meg minimalizálni a beszállítóid számát, hogy csökkentsd a túltermelés esélyét.
Csökkentés:
- Figyeld a készleteidet, és csak annyit termelj, amennyire szükséged van.
- Vezess be egy “just-in-time” készletgazdálkodási rendszert a felesleges készletek csökkentése érdekében.
- Elemezd az értékesítési előzményeket és jósolj jövőbeli eladásokat, hogy csökkentsd a túltermelést.
Standardizálás:
- Fejlessz ki egy standard működési eljárást a készletgazdálkodáshoz.
- Állíts be minimális és maximális készletszinteket az optimális készlet fenntartása érdekében.
- Hozz létre egy vizuális rendszert a készletszintek nyomon követésére és a túltermelés azonosítására.
Automatizálás:
- Vezess be egy készletgazdálkodási rendszert a készletkövetés automatizálására.
- Használd a technológiát a jövőbeli értékesítések és termelés előrejelzésére.
- Automatizáld a rendelési folyamatot a túltermelés csökkentése érdekében.
Kiszervezés:
- Dolgozz együtt olyan beszállítókkal, akik just-in-time szállítást tudnak biztosítani.
- Szervezd ki a készletgazdálkodást egy harmadik fél logisztikai szolgáltatónak.
- Kollaborálj a beszállítókkal a szállítási idők és a túltermelés csökkentése érdekében.
Értékké alakítás:
- Adományozd a felesleges készleteket jótékonysági szervezeteknek.
- Alakítsd át a felesleges készleteket új termékekké.
- Partnerkapcsolatban más vállalkozásokkal értékesítsd a felesleges készleteket kedvezményes áron.
A túltermelés veszteségének csökkentése
Racionalizáld a vásárlásaidat:
Akárcsak az irodában, otthon sem szabad túlzásba esni, és csak azt kell megvásárolni, amire szükséged van. Kerüld a tömeges vásárlást csak azért, mert akció van; inkább tervezd meg az ételeidet a hétre, és pontosan azt vásárold meg, amire szükséged lesz.
Felülvizsgálat és frissítés:
Vannak olyan előfizetéseid, amelyeket ritkán használsz vagy már nem használsz? Például rájöttem, hogy több online kurzusra is feliratkoztam, amelyeket nem látogattam. Ezeknek az előfizetéseknek a lemondása segített csökkenteni a felesleges szolgáltatások túltermelését.
Egy be, egy ki elv:
Ha valami újat veszel, távolíts el valami régit. Ez az elv segített nekem kezelni az otthoni rendetlenséget és a felesleges fájlokat az irodában.
Standardizálás a túltermelés visszaszorítására
Kövesd a rutint:
Ez lehet egyszerűen egy reggeli rutin vagy egy összetettebb projektmenedzsment rutin a munkahelyen. Ha követjük a rutint, csökkentjük a túltermelés lehetőségét, mivel világos lépéseink vannak, és tudjuk, mit kell termelni.
Állíts fel szabályokat a vásárlás és a termelés terén:
Otthon nálunk az a szabály, hogy nem veszünk új ruhákat, amíg nem szabadulunk meg a régiektől. Hasonlóképpen, a munkahelyen termelési szabályokat állítunk fel, hogy biztosak legyünk abban, hogy nem termelünk többet, mint amennyire szükség van.
Használj eszközöket a folyamatok egyszerűsítésére:
Ma már sok eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek a folyamatok standardizálásában, legyen szó napi feladatok kezeléséről, étkezések megtervezéséről, vagy készletgazdálkodásról.
Következtetés
A túltermelés veszteség szükségtelen készleteket eredményez, leköti az erőforrásokat és elfedi a problémákat. Az itt bemutatott tippek segítségével megszüntetheted, csökkentheted, standardizálhatod, automatizálhatod, kiszervezheted vagy értékké alakíthatod a túltermelés veszteségét mindennapi életedben vagy az irodában. Fontos, hogy folyamatosan figyeld és elemezd a folyamataidat, hogy azonosítsd a javítási lehetőségeket és csökkentsd a veszteséget.