Időgazdálkodás helyett inkább energiagazdálkodás

Korábban rám is jellemző volt, hogy belehúztam a melóba, a 10-12 órás munkanapok sem voltak ritkák. De egy idő után be kellett látnom, hogy ez így nem megy. Elkezdtem olvasgatni az időgazdálkodás témakörében, jobbnál jobb tippeket kaptam, jöttek is az eredmények, de még mindig nem volt az igazi. Ugyanúgy fáradt voltam.

Sokan sajnos rosszul reagálunk az egyre növekvő igénybevétellel szemben és az időgazdálkodást gondoljuk a megoldásnak.

Azonban a történetben van egy tévedés: az idővel nem lehet gazdálkodni. Az mindennap ugyanannyi. Ráadásul, mindenkinek pont ugyanannyi.

Nem úgy az energia!

Abban szerintem egyetértünk, hogy mindennap véges mennyiségű munkát tudsz elvégezni, mielőtt elfáradsz. Ennek oka, hogy – bármilyen triviálisan is hangzik – véges mennyiségű energia áll rendelkezésedre feladataid elvégzésére, kötelezettségeid teljesítésére.

Ez volt itt kérem az alaptézis: az energiádat kell tudnod beosztani.

Gondolkodtál-e már azon valaha, hogy az energiáddal tudatosan gazdálkodj?

A tudatos energiagazdálkodásnak köszönhetően – ez már saját tapasztalat is – sokkal többet érhetsz el kevesebb befektetéssel. Miért?

Mert a nap, mint nap rendelkezésedre álló energiád saját prioritásaid szerint osztod be.

Azonban az energia fura egy teremtény, mert bizony elfogy és a te feladatod arról is gondoskodni, hogy visszatöltsd szem előtt tartván azt, hogy a heti 168 órát a lehető legproduktívabb állapotban töltsd el, ez a gazdálkodás része.

Időgazdálkodás? Inkább energiagazdálkodás!

Ahogy fentebb is írtam, az időre simán tekinthetsz úgy, mint egy állandó dologra, hiszen mindennap pontosan ugyannyi idő áll rendelkezésedre.

Az, hogy ez idő alatt, hogy teljesítesz, milyen eredményeket érsz el, (tovább megyek) milyen boldog vagy, már a rendelkezésedre álló energia megfelelő beosztásának kérdése.

Bizonyára Te is jártál már úgy, hogy egy átmulatott éjszaka után kellett valami megterhelő dolgot elvégezni: hát nem igazán megy az ilyenkor. Bezzeg, ha kipihented volna magad, mennyivel másabb lett volna történet, nemde?

Tehát az energiagazdálkodás lényege röviden az, hogy mindig tartsd fenn az egyensúlyt az energiád felhasználása és feltöltése között, továbbá, hogy a rendelkezésedre álló energiát a számodra legjobb módon használd fel.

Épp ezért érdemes ügyelni arra, hogy minden téren feltöltődj energiával!

Ezt sajnos sokan elfelejtik.

A sámánkodás és varázsigék után nézzük, mi az, amit ma megtehetsz első lépésként:

  • Pihenj többet, kapcsolj ki egy kicsit.
  • A következő időszakban figyeld meg, hogy a nap mely szakában érzed magad a legenergikusabbnak. Általában egyébként ez a délelőtt 8 és 11 közötti időszakra esik.
  • Ekkora lődd be a legnehezebb feladatokat, hisz ebben az időszakban vagy legfrissebb fejben és ekkor a legtöbb az akaraterőd. Gyűlölsz egy feladatot? Kezd vele a napodat és ebédre már túl is vagy a nehezén!
  • Hagyd délutánra azokat a feladatokat, amiket zombiként is meg tudsz oldani.

Szintén ezt a témát dolgozza fel az alábbi videó: