Figyelem: Gazdálkodj vele okosan!

Figyelem!

A közösségi média és a technológia előretörése alapjaiban változtatta meg, azt ahogy élünk, dolgozunk, tanulunk, kommunikálunk.

Ami igazán megszenvedte ezt a technológiai előretörést az a figyelem.

Mára egyre többen küszködnek figyelemhiánnyal, sokan képtelenek koncentráltan dolgozni; azaz figyelmüket tartósan fókuszálni. Márpedig érdemi, hozzáadott értékkel rendelkező munkát csak is fókuszált, elmélyült állapotban lehet végezni.

Nagyon sok irodai dolgozó, érezheti úgy, bár sokat dolgozik mégis keveset halad előre, nem ér el konkrét eredményeket. Ennek oka rengeteg figyelemelterelő és az elmélyülést gátoló dologgal kell megbirkóznia. Ezek rendre az apró vagy nagyobb megszakítások felszeletelik a munkaidőt.

Ezt gondolom Te is többször tapasztaltad már.

A multitasking korában sokszor csak épp leglényegesebb dolgainkkal nem, vagy nem eleget foglalkozunk.

Azokra dolgokra gondolok, amelyektől kiegyensúlyozottak és boldogok lehetünk: nincs idő a családra, a barátokra, a hobbira és egyéb fontos dolgokra.

Vagy legalábbis sokszor ezt érezhetjük.

Cserébe mi sem számíthatunk túl sok jóra hiszen a többiek is hasonló viselkedést mutatnak: nem figyelnek teljesen arra, amit mondunk és alig jut el valami hozzájuk abból, amit mondani szeretnénk nekik. A kéréseink sokszor elfelejtődnek.

Mi újság veled?

Magadra jut elég időd? Oda tudsz figyelni azokra a dolgokra, amelyek számodra fontosak? Volt már arra alkalmad, hogy letisztázd magadban azt, hogy mik azok a dolgok, amelyek igazán számítanak neked? Mikor ültél le és foglalkoztál a hobbiddal egy teljes napot, teljes átéléssel?

Úgy sejtem saját válaszod sem tölt el teljes elégedettséggel.

Ennek az állapotnak az oka, hogy figyelmed a nap nagy részében ide-oda csapong, irányultságát többnyire külső tényezők határozzák meg: azok, amelyek magukra vonják figyelmed, amely kontroll nélkül, automatikusan és szűrés nélkül fordul a leghangosabb inger felé.

De tudtad-e, hogy életed annak megfelelően alakul ki, hogy mibe teszed bele az energiáid, mely területekre fókuszálod figyelmed?

Jó tudni azt is, hogy energiád és figyelmed véges erőforrás, melyet folyamatosan újra kell tölteni és biztosítanod kell rendelkezésre állását.

Azt, hogy pozitív vagy negatív dolgokkal töltöd már megint egy más kérdés. Én inkább a pozitívat javasolnám.

Miért gondolom mindezt?

Mert szerintem a tudatos figyelem- és fókuszmenedzsment lehet az a képesség vagy, ha úgy tetszik eszköz, ami hozzásegít ahhoz, hogy visszanyerd az irányítást figyelmed, az életed felett:

  • segít, hogy jelen legyél a nyüzsgésben;
  • támogat abban, hogy a számodra fontos dolgokkal foglalkozz;
  • nyugodtabb életet eredményez.

Képtalálat a következőre: „attention spotlight”Fókusz? Figyelem?

Két fogalmat emlegettem többször a fenti sorokban, amelyeket szeretnék egy kicsit most jobban megmagyarázni:

  • az egyik a fókusz,
  • a másik a figyelem.

A fókusz és a figyelem kapcsolatát talán egy mozgatható reflektorhoz tudnám hasonlítani: a fényt (a figyelmet) ráirányítjuk a bennünket érdeklő dolgokra (legyen az egy belső vagy külső dolog), kiemelve azt a környezetéből, amit pedig látunk, amit meg tudunk figyelni az a fókusz. A figyelem tárgya.

Képtalálat a következőre: „attention spotlight”

Ahogy a fókuszt, a figyelem tárgyát, szűkítjük úgy lesz a megvilágított terület egyre kisebb, élesebb és részletesebb.

Szélesebb fókusszal nagyobb terület láthatunk át ugyan, de nem olyan élesen.

A tudatosság, pedig ott jön be a képbe, hogy én döntöm el, hogy mire is irányítom a lámpa fényét.

Gazdálkodj okosan!

Az időgazdálkodás már a múlté; a kiegyensúlyozott, sikeresebb, eredményesebb élet kulcsa a fókusz és a figyelem tudatos irányítása, mind mentális, mind érzelmi szinten.

Röviden: Tudatosan kerülni kell minden olyan csatornát, ami nincs összhangban a számodra fontos dolgokkal, alapelvekkel.

És így jutunk el oda, hogy a produktivitás ma már nem multitasking és az időgazdálkodás szinonimája.

A produktív léthez elengedhetetlen környezet mára átalakult, így a személyes hatékonyság esetében is egy új felfogásra, megközelítésre van szükség. Ezt hívom én úgy fókusz- és figyelemmenedzsment.

Figyelmed véges: kezeld tudatosan és gazdálkodj vele okosan!