Nemrégiben volt egy beszélgetésem arról, hogy mégis mi is ez a produktivitás, személyes hatékonyság és egyáltalán mire jó a GTD (Getting Things Done)?

Akkor egész egyszerűen azt válaszoltam, hogy értelmezésem szerint arról van szó, hogy úgy történnek a dolgok, ahogy szeretném; kezemben van a kontroll azaz irányítom a dolgok alakulását.

Ez a helyzet nyilván egy hosszabb folyamat eredményeképp jött létre, de ha megkérdeznél, hogy hol érdemes elkezdeni, akkor azt mondanám:

Ha elégedetlen vagy jelenlegi helyzeteddel, akkor hagyd abba a kifogások keresését; inkább lépj egyet előre. A halogatás felejtős.

Emberből vagyunk Te is és én is, ezért teljesen  normális másokat okolni saját sorsunk alakulásáért. Mindenki csinálja.

Azért is gyártunk kifogásokat, az egónk nem hajlandó beismerni, hogy bizonyos területeken fejlődnünk kell.

Ha komolyan gondolod, hogy változtatni szeretnél, akkor talán kezdd ott, hogy hogyan tudod abbahagyni a kifogások keresését, kezedbe venni az irányítást és lépni.

Azonosítsd a problémát

Ahhoz, hogy valamilyen szokásos dolgaidon javítani tudj, meg kell tudnod, hogy rendelkezel-e valami javítanivalóval. Íme néhány dolog ami azt jelzi, hogy a kifogások visszatartanak az előrelépésben:

  • Ha csapatban dolgozol és kudarc esetén másokat okolsz a hibákért, saját részedet a hibából nem vállalod fel. Akkor bizony kifogásokat gyártasz.
  • Ha valami kudarc ér vagy problémával küzdesz, akkor mindenért más a felelős: a körülmények, más emberek vagy épp a levegő páratartalma. Megint kifogásokat keresel.

A kifogások ártalmasak!

Elismerni azt, hogy elszúrtál vagy rosszul csináltál valamit, nem a legkönnyebb dolog. Ezt elhiszem. Sőt!

Annak érdekében, hogy irányíthasd az életed, el kell fogadnod, hogy a külső tényezőkre való hivatkozást, a kifogások gyártását abba kell hagynod. Pont.

Az, hogy a környezetedre hagyatkozol és a kifogásokat is ott keresed, csak azt garantálja, hogy sohasem fogsz fejlődni és soha semmit nem fogsz tanulni hibáidból.

Ez nettó energia és időpocsékolás.

Ha már rájössz, hogy mennyire ártalmas dolgok a kifogások és mennyire visszatartanak téged abban, hogy sikeres legyél az élet minden területén, akkor már jó úton jársz afelé, hogy leszokj a kifogások gyártásáról.

Vállald a felelősséget tetteidért, magadért

Tudatosítsd magadban azt, hogy dolgaid alakulásáért, jobbat mondok alakításáért Te vagy a felelős egyedül.

Igen, tudom.

Előfordulhat persze az is, hogy egyszer csak a körülmények áldozata leszel. De az, hogy az adott helyzetből, hogyan jössz ki már csak rajtad áll!

Ha már pedig kialakult benned a felelősségtudat tetteid kapcsán, már csak rajtad múlik, hogy hogyan kezded meg a fejlődést. Immáron kifogások nélkül.

Cselekedj!

A belső erőd már meg van.

Most már csak lépned kell. Egyet előre.

Keress egy olyan területet, ahol eddig saját magad által felállított akadályok gátoltak, hogy fejlődj. Hárítsd el őket, aztán hajrá.

Ne feledd: Többnyire azért keresünk kifogásokát, mert tartunk a kudarctól.

Jusson az is az eszedbe, hogy ha már meg van a döntés, akkor már csak rajtad múlik, hogy milyen eredményeket érsz el.

A kontroll a te kezedben van.

Rajtad múlik, hogy hogyan változol.

Hozzászólások

hozzászólások