Hogyan tanuljunk hatékonyabban? Az agy két állapota

Mindenki kíváncsi arra, hogyan lehet könnyebben tanulni, nem igaz? Van egy jó hírem: az agyadnak vannak rejtett mechanizmusai, melyek segítenek abban, hogy hatékonyabban tanulj. Most bemutatom neked ezeket a mechanizmusokat, és azt is, hogyan használd őket!

Az agy két állapota

Gondoltál már arra, hogy milyen lenne, ha az agyad autó lenne? Vannak pillanatok, amikor teljes gázzal mész előre, minden figyelmeddel a tanulásra koncentrálsz. Ezt hívjuk fókuszált állapotnak (task positive networks). Másik állapot, amikor a gázt elengeded és hagyod, hogy az autó (vagyis az agyad) lazán, magától guruljon. Ezt nevezik pihentetett állapotnak (resting state networks). Mindkettőre szükség van a hatékony tanuláshoz!

A tanulás lépései

Amikor megtanulsz valamit, például egy új nyelvet, apró lépéseken keresztül haladsz. Gondolj arra, mikor megtanultad az első tíz szót angolul. Azok a kis lépések segítettek abban, hogy összerakd a nagy képet. Ugyanezt tedd, amikor matematikát vagy bármilyen más tárgyat tanulsz.

Nem vagyunk mindig azonnal zsenik

Talán már volt olyan, hogy valamit nem értettél elsőre. Én is így voltam vele. De aztán rájöttem, hogy ez teljesen természetes. Az agy működése miatt néha el kell engednünk a problémát, majd később visszatérni rá. Ezáltal új szemszögből látjuk a dolgokat, és könnyebben értjük meg őket.

Keress valami teljesen mást

Amikor elakadsz, ne erőltesd! Tedd félre a könyvet, vagy zárd be a laptopot. Menj el sétálni, főzz magadnak egy kávét, vagy foglalkozz valami egészen más dologgal. Engedd el az elme pihentetett állapotába!

Hogyan térjünk el a problémától

Nem elég csak abba hagyni a tanulást. Próbálj meg teljesen másra gondolni! Például, ha matekról van szó, ne gondolj a feladatra, amiben elakadtál. Nézz meg egy filmet, olvass egy könyvet, vagy csak pihenj egy kicsit.

Végezetül

Legyen türelmed! Az agyad hihetetlenül összetett eszköz, és ha tudatosan használod a fent említett módszereket, sokkal hatékonyabban tudsz tanulni. Ne add fel, ha elsőre nem megy! A legfontosabb, hogy kitartó legyél és higgy magadban!