Neurobik: Tornáztasd meg egy kicsit az agyad!

Előfordult már veled, hogy elfelejtetted, hol hagytad a kulcsodat, vagy nehezen emlékeztél egy névre? Ahogy a testednek, az agyadnak is szüksége van a fitneszre! Lépj be a neurobik világába – egy kifejezetten az agy számára tervezett edzésbe.

Mi az a neurobik?
Gondoltál már arra, hogy az agyadat ugyanúgy edzhetnéd, mint az izmaidat? A neurobik nem azt jelenti, hogy szellemi tornát kell végezned. Ehelyett arról van szó, hogy olyan gyakorlatokat végezz, amelyek új, váratlan módon teszik próbára az agyadat. Dr. Lawrence Katz és Manning Rubin ezt az ötletet a “Tartsd az agyad fiatalon!” című könyvükben mutatták be. A neurobik lényege egyszerű: lökd ki az agyadat a komfortzónájából. Újszerű módon az érzékeid használatával tulajdonképpen edzed az agyadat, erősítve annak képességét a növekedésre és alkalmazkodásra.

Az agyjáték-mítosz megcáfolása
Sokan gondolják, hogy ha folyamatosan ugyanazokkal az agyjátékokkal játszanak, azzal javítják az agyi funkcióikat. A neurobik viszont ezt az elképzelést cáfolja. Nem monoton feladatokról, hanem olyan tevékenységekről van szó, amelyek több érzéket is bevonva zavarják meg a megszokott rutinjaidat.

Könnyen kipróbálható neurobik tevékenységek

  • Érmék a zsebben: Azonosítsd a zsebedben lévő különböző érméket csak tapintás útján. Meg tudod különböztetni a kétszázast a százastól vagy az ötvenestől anélkül, hogy megnéznéd?
  • Bekötött szemmel történő otthoni túra: Járkálj otthonodban csukott szemmel. De légy óvatos, hogy elkerüld a baleseteket!
  • Némított tévés beszélgetések: Kapcsold le a tévé hangját, és alkoss új párbeszédeket a képernyőn látható szereplőknek.
  • Változtass az olvasmányaidon: Mindig sportról olvasol? Miért nem próbálkozol egy csillagászati vagy művészeti magazinnal? Az új témákba való belemerülés felpörgeti a kreativitásodat és új nézőpontokat nyit meg.

Tapasztald meg saját magad!
Készen állsz egy agyi kihívásra? Próbáld ki ezeket a neurobik gyakorlatokat ezen a héten, és oszd meg a tapasztalataidat a hozzászólásokban! Melyik tevékenység volt a legnehezebb? Melyiket élvezted a legjobban?