Singletasking: Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz!

Hogyan tudsz meglepően produktív lenni egy csapásra? Nos, a világmegváltó trükköt még nem fedezték fel, de az biztos, hogy ha ügyelsz arra, hogy egyszerre csak egy feladattal foglalkozz (singletasking), akkor egész jó eredményeket érhetsz el.

Ennek persze látszólag semmi értelme sincs: Most akkor nem arról szól a produktivitás, hogy minél többet, minél gyorsabban?

Erről megoszlanak a vélemények.

Az egy dolog, hogy divat lett párhuzamosan több feladaton dolgozni (multitasking), az viszont egy másik dolog, hogy ez mindösszesen annyit jelent, hogy jóval kevesebb feladatot fejezel be. Gond az is, hogy ez az egész állapot jóval élvezetesebb.

Miért?

A multitasking stimulálja az agyadat és hozzájárul a dopamin felszabadulásához, amiről köztudott, hogy a jutalmazás szakterülete. Egyre több tanulmány igazolja azonban, hogy bár a multitasking élvezetesnek tűnhet és a produktivitás érzését is megadja, valójában rontja produktivitásodat.

Figyelem

Sajnálatos módon  az odafigyelésre való képességünk korlátos, ráadásul figyelmünk folyamatos információs áramnak van kitéve: hangok, szavak, gondolatok teendők és még ki tudja milyen egyéb dolgok szívják le energiánkat. Érdekesség , hogy egy tanulmány szerint  másodpercenként 11 milliárd bit információt fogad agyunk, amelyből körülbelül 40 bitet képes feldolgozni.

A fentiek fényében mindenképp érdemes megfontolni, hogy hogyan osztod be figyelmedet.

Különösen azért, mert ez az amivel a mindennapi feladatokkal bírkózol meg.

Személyes hatékonyság, időgazdálkodás, produktivitás, singletasking, multitasking, összpontosítás, koncentráció, fókusz, figyelem

Rengeteg tanulmány mutat rá arra is, hogy amit mi multitasking-nak hiszünk, igazából nem is az.

Szóval rossz hírem nem: nem tudsz multitasking-olni, az agyad képtelen rá. Ami valójában történik az az, hogy az elméd iszonyatos kapcsolgat oda-vissza a feladatok közt.

Sokunkra jellemző lehet, hogy ahelyett, hogy inkább elmélyednénk egy adott feladatban, vagyis minden figyelmünket és energiánkat egy dologra összpontosítanánk, inkább feldaraboljuk, szétaprózzuk azt.

Ennek mindig csak középszerű eredménye lehet.

Ahogy feljebb is jeleztem, multitasking közben remekül érzi magát az ember és pont ez az ok, amiért csináljuk.

De hogyan tesz munkát kevéssé produktívabbá a multitasking?

  • A feladatok jóval tovább tartanak,
  • rosszabbul szűröd meg az információkat,
  • jóval nehezebben tárolod el és rendszerezed az információkat
  • a memóriára is rossz hatással van: autopilóta üzemmódra váltasz és már is alig bírsz vissza emlékezni némelyik feladatodra.

Singletasking

Singletasking a multitasking tökéletes ellentéte és minden területen eredményesebb, hatékonyabb is.

Ha elkezdesz odafigyelni arra, hogy egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, akkor kezdetben megeshet, hogy agyad tiltakozni fog a singletasking ellen, mivel nem okoz annyi örömöt. De érdemes emlékezned arra is, hogy így jobban el tudsz mélyedni az adott feladatban, ezáltal minőségibb eredményt tudsz elérni. Ha a singletasking-ra váltasz, akkor biztosan nem aprózod el a produktivitás három összetevőjét: a figyelmedet, az energiád és az időd.

A singletasking az, ami lehetővé teszi, hogy átadd magad annak, amivel foglalkozol; kreatívabban dolgozhass.

A korábbi évekkel szemben, amikor is sokkal nagyobb eséllyel lehetett dolgozni egy dolgon, ma már kihívás időt és energiát fordítani arra, hogy kevésbé zavarjanak meg a dolgok. Mindenesetre megéri.

A singletasking nem mellesleg arra is nagyon alkalmas, hogy figyelmi képességeden, „izomzatodon” fejlessz. Ez azt jelenti röviden, hogy egyre inkább ura leszel annak, hogy mire irányítod a figyelmedet. Egy tanulmány kimutatta ugyanis, hogy ébren töltött időnk 47%-ban nem az előttünk lévő dologra fordítjuk figyelmünket. Milyen hatása van ennek a produktivitásra?

Egész érdekes: Ha megtanulsz a korábbi 10 perc helyett, 15 percig odafigyelni valamire, az 50%-os fejlődés.

[embedyt] [sc name=”minicrm_hirlevel_feliratkozas”]

Hogyan csináld?

  • Tervezd tudatosan a napodat, keress időt az egyedül létre és keress hozzá egy olyan helyet, ahol biztosan nem zavarnak. Kapcsolj ki mindent magad körül: telefont, emailt és minden egyebet, ami elterelheti a figyelmedet.
  • Szerezz egy időzítőt, állítsd be 10 vagy 15 perce (vagy ameddig oda tudsz figyelni egyhuzamban) és ez idő alatt dolgozz csak egy valamin. Először az elméd ellen fog állni, mert hozzá vagy szokva ahhoz, hogy figyelmed össze-vissza vándorol és megszakítások zavarnak meg, de a gyakorlás meg fogja hozni a gyümölcsét.
  • Ha lejárt az idő, amit beállítottál, akkor pedig eljött az öröm ideje: Gondold át, mennyi mindent lehet ilyen rövid idő alatt elérni!

Tehát még egyszer: A produktivitás nem arról szól, hogy mennyi mindent tudsz egyszerre csinálni vagy épp, hogy mennyire vagy elfoglalt; hanem arról, hogy milyen eredményeket tudsz felmutatni a nap végén.

Úgy tudsz kevesebb energiával több eredményt elérni, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozol és kizárólag arra fókuszálsz az adott idő alatt!

Eredmény?

Kevesebb stressz, több eredmény és minőségibb munka.