Trello: Személyes hatékonyság hétköznap

Trello

Személyes hatékonysághoz kapcsolódóan korábbi bejegyzéseimmel úgy érzem előreszaladtam néhány dologban. Különösen a Trello esetében. Megesik. Időközben azonban rájöttem, hogy talán érdemes lenne hátralépni egyet és eggyel távolabbról vizsgálni a személyes hatékonyság kérdését. Teszem mindezt azért, hogy a blog céljához jobban passzoló tartalmak kerüljenek fel. A filozofálás végén úgy döntöttem, hogy belevágok egy Trello cikksorozatba, lévén egyik kedvenc alkalmazásomról van … Olvass tovább

Személyes hatékonyság: Fáradtan is lehet!

Személyes hatékonyság

Tartozom egy vallomással: A bejegyzés címe eredetileg Futás helyett lett volna, de lévén személyes hatékonyság a blog fő témája, ezért inkább dobok egy csontot a keresőmotornak. De kanyarodjunk vissza egyik kedvenc személyes hatékonyság trükkömhöz, melyet leginkább nap végén; különösen egy fárasztó nap végén szeretek alkalmazni. Az alapfelállás, hogy éppen a prágai félmaraton lefutására készülök, így igyekszem … Olvass tovább

Személyes hatékonyság fejlesztése: Mi az a produktivitási rendszer?

Személyes hatékonyság, produktivitás

Biztos Te is nap, mint nap küszködsz, ügyes-bajos dolgaiddal, de azért igyekszel fejlődni a személyes hatékonyság területén is; talán használsz is különböző alkalmazásokat vagy programokat alkalmanként, amik megkönnyítik az életed.

Nos, ez így rendben is van, de úgy gondolom, hogy a mai világban ez még édeskevés, ahhoz hogy talpon tudj maradni a rád zúduló információ, tennivaló áradattal szemben; és élni tudd azt az életet, amit szeretnél.

Olvass tovább

Elmetérkép alkalmazások: 10 ok, amiért érdemes használnod

Az elmetérkép (mind map) szoftverek segítségével kreatívabb, produktívabb, szervezettebb az eredményesebb lehetsz. Az alábbi videó 10 olyan mutat be, amiért érdemes elsajátítani a mind map készítés, a támogató szoftverek használatának tudományát.

Személyes hatékonyság fejlesztése: Felelősségi körök, fókuszterületek

Személyes hatékonyság fejlesztése: Felelősségi körök

Mostanában egyre többet sikerül beszélgetnem ismerőseimmel a GTD-ről, a személyes hatékonyságról, a személyes hatékonyság fejlesztéséről. E beszélgetések során rendre fel-fel csillan a szemük, hogy de jó is lenne, ha nekik is sikerülne elsajátítani ezt és azt. Utána pedig rendre jön is a kérdés, amivel egy kicsit fej vakarva szembesülök: De hol kezdjek neki? Ekkor mindig a Trello-t, mint megoldást kezdem el emlegetni. Azonban a legutóbbi kérdés alkalmával ugrott be, hogy ezt akár elegánsabban is lehet csinálni.

Olvass tovább

Elmetérkép: Tony Buzan – The Power of a Mind to Map TEDx előadás

Mind map elmetérkép

Eddigi tapasztalataim szerint az elmetérkép avagy mind map különböző problémák megoldását kifejezettem hatékonyan tudja támogatni és remek  eszköznek bizonyul az információs túlterheléssel való megbirkózásban. Neked is csak ajánlani tudom! Korábban már többször volt szó a blogon az elmetérkép történetéről, , így remélhetőleg ismerős lesz annak a 20 perces TEDx előadásnak is a témája, amelyet Tony Buzan tart a mind map erejéről.

Produktivitás: Íme a 12 legnagyobb tévhit

Nemrégiben olvastam egy idézetet a XIX századi Artemus Wardtól: „Nem az fáj az embernek, ha nem tud valamit, hanem az, hogyha tudja valamiről, hogy nem úgy van, ahogy hitte.” A produktivitás esetében ez különösen találó, hiszen mindannyiunknak van egy saját értékrendje és mindannyiunkban élnek különböző tévhitek és előítéletek a produktivitással, a munkával kapcsolatban. A gond ezekkel … Olvass tovább

Információs túlterhelés: Információfüggőség

Az információs túlterhelés kapcsán a multitaskingról már megemlékeztem, de adta magát rögtön a következő téma, kérdés:

  • Vajon mi kényszerít minket arra, hogy figyelmünket szétszórjuk mindenfelé?
  • Mi az ami eltérít minket a számunkra fontos dolgoktól?
  • Miért és hogyan váltunk gyakorlatilag függőjévé ezeknek a kütyüknek?

A válasz az, hogy nem a kütyük, hanem az információnak és annak azonnali elérhetőségének lettünk a függői.

Olvass tovább

Multitasking: az információs túlterhelés hátulütője

Információs túlterhelés Multitasking

Az elmúlt másfél hétben nem hagyott nyugodni az információs túlterhelés kapcsán írt bejegyzésem, így hát tovább rendezgettem jegyzeteim, hogy egy kicsit részletesebben tudjam ismertetni, hogy hányféle jelenség kíséri valójában az információs túlterhelést.

Azért is tartom fontosnak az előzőeket kiegészíteni, mert a konkrét tünetek folyamatosan jelen vannak (nálam biztosan) és ezek tudatosításával talán könnyebben csökkenthető az információs túlterhelés okozta a hibák száma és a stressz.

Úgy gondolom a felsorolást érdemes rögtön a leghétköznapibb dologgal a multitasking fedőnevű aljassággal kezdeni, így rögtön bele is lehet csapni a lecsóba, ha már eldöntötted, hogy ellenállsz a napi információs rohamnak.

Olvass tovább