Fejleszd szokásaidat a lustaság erejével a 20 másodperces szabály segítségével

Szinte mindenkit kísértenek rossz szokások. Szeretnénk változtatni, de néha a lustaságunk és kényelmességünk visszahúz minket. Ma olyan módszerről olvashatsz, ami meglepően egyszerű, mégis hatékony a szokások megváltoztatásában!

A lustaság kényelmes következményei

Mindannyian ismerjük ezt a helyzetet: fáradtak vagyunk, nincs kedvünk semmihez, és sokkal inkább a televízió előtt heverésznénk, mint hogy elmenjünk edzeni vagy olvasni kezdjünk egy jó könyvet. De mi lenne, ha a lustaságunkat fordítanánk a javunkra?

Az alapértelmezett beállítások ereje

Amikor egy új telefont vásárolunk, sok minden előre be van állítva: csengőhang, háttérkép stb. Ezek az alapértelmezett beállítások. Hacsak nem változtatjuk meg őket, ezekkel az értékekkel élünk. Ugyanez igaz a szokásainkra is. Vannak szokások, amelyek “alapértelmezett” módon vannak beállítva életünkben.

A 20 másodperc szabálya

Shawn Achor egy egyszerű trükköt ír le a szokások formálásához: ha egy pozitív szokást 20 másodperccel könnyebbé teszel, és egy negatívat 20 másodperccel nehezebbé, nagyobb eséllyel fogsz az előbbihez ragaszkodni.

Példa a gyakorlatban

Gondolj az edzésre. Az edzés maga nem nehéz, de az elkezdéséhez szükséges aktiválási energia gyakran elrettent. Ha előző este előkészíted az edzőcuccod, máris csökkentetted az aktiválási energiát, és közelebb kerültél az edzéshez!

Hogyan alkalmazd a 20 másodperc szabályát?

  • Gyakoribb testmozgás: Készítsd elő előre az edzőtáskád.
  • Egészségesebb étkezés: Távolítsd el a nem kívánt ételeket a hűtőből.
  • Kevesebb telefonhasználat: Tedd a telefonodat egy másik szobába, amikor dolgozni akarsz.

Záró gondolatok

A környezetünk nagy hatással van a viselkedésünkre. Sokszor nem maga a tevékenység nehéz, hanem az elkezdéséhez szükséges energia. De ha ezt az energiát csökkentjük, nagyobb motivációt érezhetünk. Még a legkisebb változtatások is hatalmas különbséget jelenthetnek!

Próbáld ki a 20 másodperc szabályát a mindennapokban, és figyeld meg, hogyan változnak a szokásaid!