DO!

Üdv a Dolgozz okosan! a blogon, ahol leginkább a személyes hatékonyságról, a produktivitásról, az időgazdálkodásról, a mentális energiád megfelelő beosztásáról, a David Allen-féle GTD (Getting Things Done / Intézz el mindent) szemléletről és egyéb – szerintem – a produktív, avagy eredményes életmódhoz, a kevesebb stresszel járó élethez szorosan kapcsolódó kérdésekről, dolgokról és az ezeket támogató online / offline megoldásokról olvashatsz.

A nevem Végh József, hétköznap különféle, az informatikához így vagy úgy kapcsolódó projektek menedzselésével, vezetésével, minőségbiztosításával foglalkozom.

Munkám során pár dolgot sikerült megtapasztalnom a feladatok határidőre történő el nem végzéséről és az ehhez kapcsolódó mondakörről.

Az eddigi legfontosabb tanulság, hogy a tudatosság, a megfontoltság és a tervezés hiánya miatt sokan folyamatos késésben vannak, munkájuk tűzoltásból, kapkodásból, hibákból áll. Egy kollégámtól hallottam egyszer: „Mi már nem tüzet oltunk, hanem égő házat építünk!”. Ezt nap, mint nap tapasztalom is: a „nem volt rá időm” vagy az „elfelejtettem” elhangzása után már kezdődhet is az égő ház építése és a kapkodás.

A mások által összeszedett késések miatt, idővel saját feladataim is feltorlódtak és a munkával járó stressz az egekbe szökött, a munka-magánélet egyensúlyom pedig egy időre teljesen munka javára billent, jöttek az éjszakázások és a hétvégi munka. Egy idő után aztán nálam is betelt a pohár és úgy döntöttem, hogy akkor ebből most elég, kézbe veszem a dolgokat. Hát erre kerestem megoldást.

Így a következő kérdéseket tettem fel magamnak:

 • Hogyan végezhetném eredményesebben, ha úgy tetszik hatékonyabban a munkámat?
 • Hogyan kerülhetném el ezeket a tűzoltásnak csúfolt helyzeteket?
 • Hogyan alakíthatom úgy a dolgokat, hogy mások is hatékonyabban végezzék el a munkájukat?

Így hát kezdtem különféle cikkeket keresni, olvasni, gyűjteni az időgazdálkodás, a személyes hatékonyság, a produktivitás és a kapcsolódó témákban. Célom az volt, hogy megkönnyítsem saját munkámat, hogy kihozzam a maximumot a hétköznapokból. Ez időtájt szaladtam bele a Getting Things Done (GTD) módszerbe, amely azóta gyökeresen megváltoztatta az életemet. Két év telt el mire napi rutinná vált a Collect, Process, Organize, Review, Do. Ez időszak jöttem rá, hogy minél inkább elsajátítom ezeket a szokásokat, a GTD folyamatait, annál inkább haladnak úgy a dolgok, ahogy én azt szeretném. Ez jó, gondoltam.

Kutakodás során eszméltem rá, hogy szinte alig van magyar nyelvű ismeretanyag ezeken a területeken. Így hát nagyjából 2012 év végére fogalmazódott meg bennem gondolat, hogy akkor kéne csinálni egy felületet, ahol ezeket az okosságokat bárki elolvashatja.

Na jó, de hogyan, ha nincs rá időm? Ugye, ugye.

Így 2015-ben már ott tartok, hogy sikerül időt szakítani a blogolásra, a tanulásra és emelett rendszeres futásra is úgy, hogy sem munkámat, sem magánéletemet nem hanyagolom el.

Dolgozz okosan! produktivitás, személyes hatékonyság, időgazdálkodásDolgozz okosan!

A Dolgozz okosan! blog célja, hogy olyan cikkeket olvass, amelyek a produktivitás valamely dimenziójában segítséget tudnak nyújtani abban, hogy feladatait kézben tartsd, magadhoz ragadd az irányítást a hétköznapokban. A blog küldetésének tekintem, hogy a nap végén segítsen

 • csökkenteni a hétköznapi stresszt;
 • visszaállítani a munka és magánélet egyensúlyát;
 • többet elérni, kevesebb erőfeszítéssel.

További célom, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy napjainkban az állandó rohanás, az információs túlterhelés, az energiaitalok, a kávék, a túlórák korát és a multi-tasking korát éljük, a tudatosság és megfontoltság helyett, egy olyan társadalomban, ahol az elfoglaltnak tűnés (ezt be kell idéznem; busyness: lively but meaningless activity) többet ér, mint az elért eredmény.

A megfontoltság és a produktív szokások kialakításán túl fontosnak tartom hangsúlyozni azt is, hogy törekedni kell az ingyenesen rendelkezésre álló vagy épp fizetős szoftveres megoldások a lehető legprofibb módon el kell sajátítani, azokat a saját életünk megkönnyítésére felhasználni. Vallom ugyanis, hogy a hétköznapi ember számára elérhető hardverek, szoftverek vagy webes alkalmazások funkcionalitásának elenyésző részét használjuk munkánk során, nem aknázzuk ki azokat. Ez viszont nem jó.

A fentiekből már sejthető, hogy a blog tervezetten két területtel fog foglalkozni:

 • a produktivitás avagy személyes hatékonyság kérdéseivel, módszereivel, szokásaival;
 • valamint azokkal technológiai megoldásokkal, melyek a produktív életvitelt támogatják, segítenek a produktivitás megvalósításában.

DO! productivity

Egy sikeres pályázatnak keretében megalapítottam egyéni vállalkozásomat, mely DO! productivity fedőnév alatt működik. Vállalkozásom küldetése, hogy ügyfelemet sikeresen végigvezesse egy olyan úton, melynek végére:

 • az időgazdálkodás terén tudatos lesz,
 • ismeri és a hétköznapok során tudatosan alkalmazza a személyes hatékonyság alapelveit és módszereit,
 • szervezettebb és összeszedettebb lesz,
 • a számára értékteremtő dolgokra tud majd fókuszálni
 • ismeri és kiaknázza az általa használt szoftverek és eszközök által nyújtott lehetőségeket,
 • megbízható, jól működő személyre szabott produktivitási rendszere lesz, amelynek segítségével, mind a magánéletben, mind a munkában a legfontosabb dolgokra fókuszálhat.

Így hát, ha le kéne írni egy szóban, hogy mi a vállalkozás főtevékenysége azt mondanám, hogy fókuszmenedzsment.

Gondolatébresztő