Személyes hatékonyság: A munkabefektetés elmélet

A szokás szerinti hajnali olvasgatásom során bukkantam a munkabefektetésről szóló elméletre, mely a személyes hatékonyság egyik alapelvének is felfogható.

Amikor ezt elolvastam, hát teljesen leesett az állam és majdnem hangosan felkiáltottam: Hoppá végre leírva is látom!

De még csak hajnal volt, így nem tettem.

Visszatérve.

A munkabefektetés-elmélet azt mondja ki, hogy a személyes hatékonyság fejlesztése érdekében fel kell, áldozz valamennyit a mostból, a jelenleg rendelkezésre álló idődből és energiádból, annak érdekében, hogy a későbbiekben kevesebb munkával többet teljesíthess.

Ezt a módszert egyébként mindannyian alkalmazzuk már, hiszen van, aki másodállást keres annak érdekében, hogy valamit megvásárolhasson, és pont ezt tesszük, amikor továbbtanulásra vagy otthoni önképzésre adjuk a fejünket.

Szomorú tapasztalat, hogy az emberek többsége ezt az elvet nem tudatosan és következetesen alkalmazza életének ügyes bajos dolgainak szervezésekor.

Ennek egyik oka lehet, hogy ezt még senki nem tudatosította az emberekben. Így én most újra leírom: ahhoz, hogy a későbbiekben kevesebb munkával többet teljesíthess, valamennyit fel kell áldoznod jelenlegi energiádból és idődből.

A másik ok pedig az, hogy gyakorlatilag hozzászoktunk ahhoz, hogy minden azonnal kell, és mindent azonnal megkapunk. Ezt látjuk a tévében és az újságban.

A nagy probléma az azonnal kész dolgokkal, hogy elvonják a figyelmedet a jövőről és már szinte lényegtelenné teszik a holnapot, lévén csak a pillanatnyi szükségleteid kielégítését sulykolják. A jövő pedig ugye nem ma van, ezért az még ráér.

És most jön egy másik kedvenc mondatom:

Ha nem Te irányítod a holnapot, akkor majd az fog Téged.

Ha pedig nem irányítod a holnapot, akkor nem Te rendelkezel saját időddel, energiáddal és így belekényszerülsz abba helyzet, hogy a körülmények alakítsák a napodat.

Személyes hatékonyság

Sok esetben az időgazdálkodási és egyéb eredményességi módszerek, technikák idegenek lehetnek számodra. Mi több, ha belevágsz a nagy átszervezésnek, akkor bizony ezek a dolgok a megszokottnál nagyobb idő és energiaráfordítást igényelnek majd, mint berögzült szokásaid. De amint előre nézel, látni fogod, hogy a végén jóval többet érsz el kevesebb idő és energia ráfordítással.

Szerintem tartozz inkább Te is azok közé, akik azt vallják, hogy a boldogság, a siker vagy bármi egyéb nem a szerencse műve, hanem a kedvező alkalom egybeesése a megfelelő előkészítéssel. A siker ott leledzik, hogy az ember hajlandó energiát fektetni az alapozásba és felkészült mikor beköszönt a szerencse.

Ehhez persze megfontoltság, önfegyelem és változtatásra való hajlandóság szükséges. Lévén késznek kell lenned arra, hogy érzéseid, értékrended, a munkához való viszonyodat és a kapcsolódó szokásokat felmérd és értékeld.

Továbbá késznek kell lenned arra is, hogy egy rövid ideig szigorúan bánj magaddal, annak érdekében, hogy aztán hosszú távon könnyebb dolgod legyen, az az növekedést érj el a személyes hatékonyság területén.

Szerintem egyébként megéri.

Hozzászólások

hozzászólások