Trello, Todoist, GTD

Használj listákat!

Várj felírom!

Sokszor sokan elfelejtik ezt mondani. Pedig milyen hasznos is tud lenni egy jó lista.

Főleg, ha éppen ránk akar zúdulni egy csomó információ és nem szeretnénk semmit sem elfelejteni: teendők, bevásárló lista vagy épp ellenőrzőlisták.

Komolyan mondom: Használj listákat!

Amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy kapd elő a telefonod vagy keress egy papírt, tollat és írj ki mindent a fejedből: Kinek, mit, miért, hogyan, mikorra.

Már azáltal, hogy mindent kiírsz a fejedből az elméd megkönnyebbül és kialakul benned az az érzés: ura vagyok a helyzetnek. Még akkor is, ha ez a lista őrülten hosszú.

Egyfajta megkönnyebbülést érzel és az a durva, hogy erre van tudományos magyarázat is.

A hozzáértők is ezt mondják!

Nemrégiben Daniel Levitin a The Organized Mind című könyv szerzője nyilatkozta azt egy podcastban, hogy „a legfontosabb, hogy írd ki a fejedből a dolgokat, ürítsd ki azt. Így nem foglalják le feleslegesen kognitív erőforrásaid a folyton be-beugró kis hangok, amelyek arra emlékeztetnek, hogy hazafelé vegyél kenyeret, menj el postára vagy hívd vissza a főnököd.”

Bizony mindent ki kell írni fejedből, aztán jöhet priorizálás.

Ez tökéletesen egybecseng azzal, amit a GTD jedi, David Allen már évek óta hangoztat:

„Az elme nem arra való, hogy dolgokat tároljunk benne, hanem arra hogy kreatívak legyünk, problémákat oldjunk meg vele.”

Ha arra kényszeríted elméd, hogy mindent eltároljon az előbb-utóbb disszonanciát és feszültséget fog okozni. Nem leszel képes azzal foglalkozni, amivel tényleg szeretnél, mert mindig azon fog járni az agyad, hogy mi mással kéne még.

Bár én nem vagyok guru, de teljesen egyetértek a fentiekkel.

Szerintem is sokkal egyszerűbb kiszervezni az emlékezést, mint olyat. Erre valók a listák.

Trello vagy Todoist? Mindkettő!

Aki ismer, az tudja, hogy erre én két eszközt használok és javaslok: Trello és Todoist.

A Trello-t a heti tervezésnél használom: ebben landolnak a projektek és hetente átnézem, hogy hogy állnak, mi a következő lépés.

Aztán ezek a következő lépések átvándorolnak a Todoist-ba és hát nyilván, a kisebb léptékű feladatok is is itt találhatóak.

A Todoist nap, mint nap jó támasz és magabiztosságot ad: tudom, hogy minden benne van, és jó döntést hozok, amikor összeállítom napomat és legmenőbb: bármit elfelejthetek, amint felírtam a Todoistba.

Ha pedig éppen arra vagyok kíváncsi, hogy mivel foglalkozzam, mi legyen a következő feladat. Egyszerűen megnézem a napi feladataimat a Todoistben és már csinálom is. Teljes odafigyeléssel, hiszen az elmém szabad, nem kiabálnak a belső emlékeztetők.

Neked vannak-e már listáid?

Van még!

Egy csinos videó arra az esetre, ha még nem tudnád mi is az a Todoist.

Daniel Levitin chicagoi előadása a The Organized Mind című könyve kapcsán.

Hozzászólások

hozzászólások